Uitbreiding van het Klimaatportaal-Vlaanderen met een klimaatadaptatietool
Description
Deze opdracht bestaat uit 2 delen:
- Vast deel: de dienstverlener zal scenario-analyses uitvoeren met bestaande modellen die minstens de klimaateffecten hitte, droogte en pluviale wateroverlast simuleren en zal specifiek adaptatiemaatregelen met deze modellen simuleren. De bedoeling is om beter inzicht te bekomen in het locatie-specifieke potentieel aan en de effectiviteit van adaptatiemaatregelen op deze klimaateffecten. Hiertoe zal de dienstverlener starten met een inventarisatie van de mogelijke maatregelen, van de beschikbare data-sets en simulatiemodellen, van relevante beleidsstudies en wetenschappelijke onderzoeksprojecten en evaluatiekaders voor de beoordeling van de adaptatiemaatregelen. Vervolgens zullen in een aantal voorbereidende analyses de model-inputs worden aangemaakt zoals adaptatiepotentieelkaarten en een gebiedstypologie voor Vlaanderen. De simulaties rond effectiviteit van de maatregelen worden voor een aantal beleidsvarianten herhaald. De output uit de scenario-analyses zal verder verwerkt worden in een aantal risico-analyses waarin de baten tegenover de kosten worden afgewogen. Alle bevindingen uit deze analyses worden gerapporteerd in een onderzoeksrapport samen met een overdracht van alle gegenereerde data-sets.
- Voorwaardelijk deel: de bevindingen en data-sets bekomen uit het vast deel, worden in het voorwaardelijk deel ontsloten via twee adaptatietools die raadpleegbaar zijn vanop internet, en gekoppeld of geïntegreerd met het Klimaatportaal Vlaanderen. Een eerste tool richt zich op adaptatieplanning en wil aan lokale besturen weergeven wat de concrete opties voor klimaatadaptieve maatregelen zijn binnen elk van de 300 gemeenten en wil deze duiden qua effectiviteit, locatie-specificiteit, omvang/implementatieniveau, kosten-aspecten, … . Een tweede adaptatietool richt zich op ontwerpers en wil hen informatie aanleveren waarmee op projectniveau tot klimaatbestendige ontwerpen wordt gekomen.
Voor het voorwaardelijk deel, worden 2 variante inschrijvingen gevraagd. Beide varianten worden apart beoordeeld o.b.v. de vermelde gunningscriteria. Minstens het vaste deel van de opdracht wordt gegund aan de inschrijver en zijn variant met het hoogste puntenaantal (van het vaste en voorwaardelijke deel samen). De gunning van het voorwaardelijk deel – aan dezelfde inschrijver als het vaste deel - is afhankelijk van de kwaliteit van de resultaten uit het vaste deel en het zicht op de beschikbare resultaten 9 kalendermaand na aanvang van de opdracht.